Amerongen  
Het dorp
Aan de oever van de Nederrijn ligt het dorp Amerongen. Het dorp is ongeveer 1000 jaar oud. Het schilderachtige dorp is prachtig gelegen. Aan één kant wordt de grens gevormd door de Rijn met haar uiterwaarden, aan de andere kant de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug.
Het oude deel van het dorp heeft een zeer bezienswaardige bebouwing. Oude boerenhuizen met kleine vensters en grote inrijdeuren en tabaksschuren. In de oude straatjes zijn leuke restaurants, galeries en winkeltjes gevestigd. Het schitterend gelegen kasteel Amerongen met bijgebouwen is een lust voor het oog.

 

Kasteel Amerongen
Het kasteel is na 1672 herbouwd en sinds 1982 in bezit van Stichting Kasteel Amerongen.
Het hoofdgebouw is momenteel wegens restauratie gesloten. Het Koetshuis en de prachtige kasteeltuin zijn wel open voor het publiek.

 

 
Tabaksteelt
De op het zuiden gerichte hellingen van de Heuvelrug en de zanderige bodem maakten Tabaksteelt mogelijk. Jarenlang was dit een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking van Amerongen. Rond 1965 kwam er een einde aan de tabakscultuur. Een aantal droogschuren en het tabaksmuseum herinneren nog aan de 300 jaar tabaksbouw.


 


Sint Andrieskerk (zie foto bovenin)
De midden in het dorp gelegen Sint Andrieskerk stamt uit het begin van de 16e eeuw. In de zomermaanden worden er rondleidingen gegeven in de kerk en kunnen de bezoekers de 53 meter hoge toren beklimmen.


algemene info
Adressen bezienswaardigheden en VVV
Kasteel Amerongen Drostestraat 20, Amerongen
koetshuis en kasteeltuin
Tabaksmuseum Bur. Jhr. v.d. Boschstraat 46, Amerongen
Sint Andrieskerk De Hof Amerongen

VVV Utrechtse Heuvelrug locatie Amerongen
Bur. Jhr. v.d. Boschstraat 44
3958 CD Amerongen(0343-452020)

ateliers / galeries
Voor informatie over uitstapjes, evenementen, activiteiten, etc. in Amerongen 
bron: Ad v. daalder www.amerongen-actueel.nl

activiteiten / evenementen / bezienswaardigheden / musea


Thema

"De Rivier"

 

ATELIERROUTE AMERONGEN
Zaterdag 11 en zondag 12 juni 11.00-17.00


De opening van de atelierroute en de overzichtsexpositie vindt plaats op
zaterdag 11 juni om 10.00 uur in Restaurant Buitenlust, Jhr. van de Boschstraat 13, Amerongen. Tevens zijn hier de routekaarten verkrijgbaar.
De ateliers zijn op beide dagen in Amerongen van 11.00-17.00 uur open,
en die in Buren van 13.00-17.00 uur
Voor info: Rest. Buitenlust 0343-451692 of
St. Kunst en Cultuurroute Buren 0344-604835


Mountain Bike Cyclo
Midden Nederland


"Utrechtse  
Heuvelrug
"

 
Zaterdag 18 juni, start 10.00, Veenseweg Amerongen
De Lions-Club "Utrechtse Heuvelrug" en Mountainbike Club Midden Ned.
organiseren in samenwerking met Staatsbosbeheer
een groots sportief evenement waarvan de opbrengst zal worden aangewend om
de natuur van de Utrechtse Heuvelrug toegankelijker te maken voor de minder mobiele mens U kunt deelnemen aan één van de drie uitgezette
mountainbike-parcoursen. Er is een 40km, 60km en een 80km traject.
Uitgebreide informatie voor bezoekers op de site
http://www.mbc-cyclo.nl/

 
Zaterdag 25 juni,
Kasteel Amerongen

 


10 september 2005
Kunstmarkt met 50 kunstenaars, professionals en amateurs


Voor meer info klik : http://www.grietmarkt.nl/


 
Grietmarkt: cultuur in een sfeer van onthaasting
11 september 2004


Op de Grietmarkt zijn vele kunstenaars uit Amerongen en omgeving present. In hun marktkramen stellen zij hun werk tentoon en bieden dit te koop aan. Sommige kunstenaars zijn ook aan het werk of verzorgen demonstraties tijdens de Grietmakt. (foto's: recreatiefheuvelrug.nl)
Foto-impressie Klik hier

 
Koniginnedag
31 april 2004
Foto-impressie
Klik hier


recreatieterrein / Natuur rond het dorp
Het bos
Aan de noordkant van het dorp stapt de bezoeker direct het Amerongse bos in. Dit bos is één van de oudste bossen op de Heuvelrug. De kasteelheren van het kasteel Amerongen lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het bos ook nog de 69 meter hoge Amerongse berg. Dit is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het geeft prachtige vergezichten over de Betuwe en de Gelderse vallei. Het bos is overal vrij toegankelijk voor wandelaars en er zijn prachtige wandelroutes en een mountainbike route uitgezet.

De Amerongse Bovenpolder
Tussen het dorp en de Rijn ligt de Amerongse Bovenpolder. Als onderdeel van het project Noordoever Nederrijn, wordt de polder omgevormd tot een rivieroeverreservaat. Er is een groot kwelmoeras aangelegd om de variatie in flora en fauna te vergroten. Halfwilde paarden en runderen begrazen het gebied.

sportaccommodaties
Onder ons dak vindt u niet alleen een fantastisch sportcentrum, waar iedereen aan zijn gezondheid kan werken
 
Gezondheids- en Sportcentum
Aart Stigter

Industrieweg Noord 4C - 3958 EC Amerongen
Tel: 0343- 461 397
www.sportcentrumaartstigter.nl
 

In ons sportcentrum kunt u onder begeleiding van enthousiaste, professionele en klantgerichte docenten de activiteit(en) van uw keuze beoefenen. Ons streven is om de drempel voor het beginnen met sporten of het wisselen van activiteit zo laag mogelijk te maken. De sfeer in ons centrum, de lessen die gegeven worden, de docenten die de lessen verzorgen en een aantrekkelijk en vooral breed sportaanbod zorgen er voor dat er voor iedereen wel een les te vinden is waar vandaag nog ingestapt kan worden.

Onze specialiteiten:
Koud buffet, Fondue, Gourmet, Diners.
Ook verzorgen wij koude schotels bij u thuis.
 
 
Sport- en Bowlingcentum
Amerongen

Burg. W. Martenslaan 25
Tel: 0343-454357
www.sport-/bowlingcentrum.nl?
 

Gehele jaar geopend, 4 bowlingbanen. Unieke accommodaties voor personeelsverenigingen, reisgezelschappen, etc, Zaal voor recepties, vergaderingen, exposities, bruiloften en parijen, Sfeervolle bar.


zwemgelegenheden
Bosbad Leersum, Recreatiepark Bonte Vlucht

winkels
 

restaurants
 
Restaurant/herberg
den Rooden Leeuw
(Amerongen)
Drostestraat 35 - 3958 BK  Amerongen
Tel. 0343 - 454055 / Fax 0343 - 457765
e-Mail:
info@denroodenleeuw.nl
www.denroodenleeuw.nl

 
Restaurant Herberg Den Rooden Leeuw heeft een schitterend uitzicht over het weidse rivierenlandschap van de Rijn en ligt op een steenworp afstand van Kasteel Amerongen. Den Rooden Leeuw is ruim twee eeuwen geleden gebouwd als herberg en stalhouderij, gelegen op een kruispunt van de routes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam.

 
't Pannekoekhuis Sturms (Elst-Amer.)
Elsterstraatweg 13, Elst
Tel. 0318 - 471206
www.pannekoekhuissturms.nl?

Circa 90 soorten ambachtelijk gebakken pannenkoeken. Kinderen kunnen zelf hun pannenkoek versieren of spelen in het speelhoekje met spelletjes, kleurplaten, blokken en boekjes. Gehele week van 12.00 - 20.00 uur, behalve op maandag. Op feestdagen wel op maandag geopend. Met dieetwensen kan rekening worden gehouden als je vooraf even belt.

 
Brasserie De Holle Boom, (bij Amerongen)
Dwarsweg 63 - 3959 AE Overberg
Tel. 0343-481424
e-Mail:
info@holleboom.nl
www.holleboom.nl
 

Brasserie "De Holle Boom" is gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug. Deze voormalige boerderij herbergt nu een modern restaurant met een gastvrije uitstraling. Pal naast de deur vindt u een uitgebreid natuurgebied die een uitnodiging biedt aan wandelaars en fietsers. U bent bij ons welkom voor een kopje koffie tot een uitgebreid diner. Ook uw feestavond of receptie is bij ons in goede handen.


café/restaurants

diverse gezellige activiteiten:
* karaoke (niet standaard)
* darten
* biljarten
* voetbal groot beeldscherm

 
Café de Tram (Amerongen)
Adres Burg. v.d Boschstraat 29
3958 CA Amerongen
Tel 0343-451861 - Fax 0343-456971

e-mail: g.kruijer@hetnet.nl
www.detram.filiaal.comeenslangs
 

Een gezellig bruincafe met een persoonlijke bediening. Voor een biertje, een kop koffie of een hapje, u bent van harte welkom. Caf de Tram ook als stopplaats voor vele buitenactiviteiten zoals rally's met een ruime parkeergelegenheid en een achtertuin met een groot buitenterras.<<<


 
Eetcafé/Restaurant Buitenlust, (Amerongen)
H vd Boschstr 13 - 3958 CA Amerongen
Tel. 0343 451692 / Fax 0343 461306
e-mail: info@cafe-rest-buitenlust.nl
www.cafe-rest-buitenlust.nl

 
Café/restaurant ‘Buitenlust', zelf ook een monument ligt in het oude dorp van Amerongen.Genieten op een zwoele zomeravond of op een zonnige winterdag. Onder het genot van een drankje en een hapje de wereld aan je voorbij zien gaan. Het terras is gelegen op het zuiden en biedt plaats aan ruim 100 personen. In de zomer kunt u ook a la carte dineren op een speciaal gedeelte van het terras.

cafétaria's/snackbars
diverse specialiteiten:
* verse salades
* uitgbreide menu's
* heerlijk snacks
* groot gezellig terras
 
Cafetaria/Snackbar
"de Brabander"
(Amerongen)
Prins Bernhardlaan 1
3958 VJ Amerongen
Tel. 0343 - 453701
Fax 0343 - 460801
 
Een cafetaria/snackbar waar gezellig getafeld kan worden in een ruime gelegenheid. Naast uitgebreide schotels zijn er ook eenvoudige snacks te verkrijgen. Er is zowel soft-ijs als verpakt. Tevens is er een video-verhuur automaat aanwezig die dag en nacht open is. Ruime parkeergelegenheid.

restaurants met speelgelegenheid
 
't Berghuis
Veenseweg 28, Amerongen
Fax : 0343-123456
Tel: 0343-123456
Het Berghuis omringt door uitgestrekte bossen, weilanden en prachtige bezienswaardigheden van de Utrechtse Heuvelrug.  Een mooie plek om te wandelen, fietsen en paardrijden. Het restaurant heeft een gemoedelijke, huiselijke sfeer, waar ieder zich op zijn gemak zal voelen. Binnen is een speelhoek en buiten een speeltuin. Zomers kunt u genieten op ons terras terwijl u een goed zicht heeft op de kleintjes.

hotels/pensions
 

recreatieparken/campings
 
Recreatiepark "Onse Bliscap BV"
Bergweg 16
3958 AB, Amerongen
tel. 0343-481305
E-mail: info@onsebliscap.nl

www.onsebliscap.mine.nu
 
Onse Bliscap ligt vlakbij de top van de Amerongse berg, in het Nationaal Park in oprichting "De Utrechtse Heuvelrug".Grote groepsaccommodatie met in totaal zestig bedden. Zit-/eetzaal, een compleet ingerichte keuken, toiletten en douches. Kleine groepsaccommodatie met dertig bedden, een eigen zit/woonkamer, toiletten, douches en een eigen keuken. Voor uitgebreide info zie onze website.

 
Camping de Hoge Linde
(Fam. C.J. Henken)
Dwarsweg 65b - 3922 GJ Overberg
(bij Amerongen)
Tel: 0343-481 448 - Fax: 0343-482 198
www.dehogelinde.nl?
 
Een gezellige familie camping in het plattelands dorp Overberg, dicht bij Amerongen. Wij bieden u ruime vrij gelegen plaatsen met voldoende toiletten en douche ruimtes. Ook is er een wasserette aanwezig. Uw kinderen zullen zich uitstekend vermaken in de bossen of in de speeltuin. In het hoogseizoen zijn er veel activiteiten van ons enthousiaste recreatieteam. Vanaf de camping wandelt u zo het Nationaal Park "de Utrechtse Heuvelrug" in.

 
Camping/B&B de Boterbloem
Amerongerwetering 2
3958 MD Amerongen
Tel: 0343-451757 - Fax: 0343-451757
e-mail: info@boterbloem.com
www.boterbloem.com
 
Kamperen op minicamping De Boterbloem is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Het is volop genieten van een prachtige omgeving. Ontdek de toeristische trekpleisters van de Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijn gebied en de Langbroeker Wetering. Tijdens uw verblijf is er ook gelegenheid voor een onvergetelijke ballonvaart. Verder B & B op een voormalige hooizolder.


plattegrond    (inzoomen in windows : rechtermuis + klik   –   in mac.os : ctr + alt + muis op afbeelding + klik)

 


Intro
 > Plaatsen >