Elst    
Het Dorp
Aan de oever van de Rijn ligt het dorpje Elst. Het is verdeeld onder de gemeentes Amerongen en Rhenen. In Elst leefde men vroeger van de tabaksteelt. Rond het dorp en langs de rijksstraatweg zijn diverse tabaksschuren te vinden.

Ned. Herv. Kerk
De kerk aan de Rijksstraatweg in Elst is bijna 200 jaar oud. Het is een Rijksmonument. De kap van de kerk is op dezelfde manier gebouwd als de kappen van de tabaksschuren in de omgeving. Binnen in de kerk is een booggewelf te zien met schitterende beschilderingen en een oud pijporgel dat rond 1865 is aangeschaft.

Aardkundig monument
Het sneeuwsmeltwaterdal op de Plantage Willem III is een aardkundig monument. Het stamt uit de laatste ijstijd 80.000 tot 10.000 jaar geleden. Hoewel het landijs in de laatste ijstijd niet in Nederland kwam, was het wel erg koud. Er viel enorm veel sneeuw. In het voorjaar kwamen de temperaturen iets boven het vriespunt en ontdooiden de sneeuw en de bovengrond. De ondergrond bleef wel bevroren, waardoor het smeltwater niet diep weg kon zakken. Het afstromende smeltwater vormde beekjes die uitgroeiden tot sneeuwsmeltwaterdalen. Op de Plantage Willem III zijn twee sneeuwsmeltwaterdalen. De meest westelijke is het duidelijkst en uitgeroepen tot aardkundig monument.

Korenmolen
De oude korenmolen in Elst is helaas buiten werking, maar wel de moeite van een kijkje waard.


algemene info
Adressen bezienswaardigheden
Nederlands Hervormde Kerk Rijksstraatweg Elst
Plantage Willem III Rijksstraatweg/Plantage Elst
Korenmolen Elst
VVV Drostestraat 14 Amerongen

ateliers / galeries
 

activiteiten / evenementen / bezienswaardigheden / musea
 

recreatieterrein / De natuur rond het dorp
Vanuit het dorp zit de bezoeker direct in het Amerongse bos. In het bos vlakbij Elst zijn grafheuvels uit de bronstijd te vinden. De Heuvelrug loopt hier tot aan de uiterwaarden van de Rijn. Ze worden van elkaar gescheiden door de Rijksstraatweg (N225).

sportaccommodaties
 

zwemgelegenheden
 

winkels
 

restaurants
 
't Pannekoekhuis Sturms (Elst-Amer.)
Elsterstraatweg 13, Elst
Tel. 0318 - 471206
www.pannekoekhuissturms.nl?

Circa 90 soorten ambachtelijk gebakken pannenkoeken. Kinderen kunnen zelf hun pannenkoek versieren of spelen in het speelhoekje met spelletjes, kleurplaten, blokken en boekjes. Gehele week van 12.00 - 20.00 uur, behalve op maandag. Op feestdagen wel op maandag geopend. Met dieetwensen kan rekening worden gehouden als je vooraf even belt.

Live Wokbuffet,
Teppen-Yaki grillbuffet.
Sushi bar - Kinderparadijs met oppas in het weekend.
Regelmatig nieuwe verassingen
 
Grand-café/wokrestaurant
Eastern Plaza
(Elst-Utr.)
Veenendaalsestraatweg 6 - 3921 EC  Elst
Tel. 0318 - 47 12 16 - Fax 0318 - 47 07 71
e-mail: info@easternplaza.nl
www.easternplaza.nl

 
Onze specialiteiten zijn gerechten uit diverse streken van China en die we gecombineerd hebben met een vleugje westerse cultuur. Deze gerechten bieden we aan in een 3 -gangen keuzemenu en bij alle gangen heeft u keuze uit 5 verschillende gerechten. Extra voorzieningen en diensten zijn party- en cateringservice, gezelschappen tot 350 personen, airconditioning, speelhoek en ruime parkeerplaats.


café/restaurants
 

cafétaria
 

restaurants met speelgelegenheid
 

hotels/pensions
 

recreatieparken/campings
 
Caravanpark de Tabaksschuur
Bosweg 3
3922 GG Elst (Utrecht)
Tel: 0318-471 558
Fax: 0318-472 363
E-mail:
info@tabaksschuur.nl
www.tabaksschuur.nl

 
Caravanpark De Tabaksschuur: net even anders! Caravanpark De Tabaksschuur heeft een fraaie ligging, een mooi beschut terrein en prima voorzieningen. Zowel voor vaste gasten als voor hen, die verblijven in een van de chalets of trekkershutten. Een caravanpark dat bij uitstek geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen en voor 50-plussers die houden van rust en sportieve ontspanning.


plattegronden
 

 

 

Intropagina > Plaatsen >