Leersum  

 

Het dorp
Het dorp bestaat sinds het begin van de veertiende eeuw. Het is eeuwenlang een dorp van eenvoudige schapenfokkers gebleven.  De schapen van steen en metaal op de rotonde midden in het dorp herinneren aan dit verleden. De hervormde kerk van Leersum is omstreeks 1300 gebouwd, in de negentiende  eeuw is er een groot deel bijgebouwd. Alleen het koor en het schip stammen nog uit de tijd rond 1300. De wijnhandel King William is gevestigd in de  voormalige zeventiende eeuwse herberg King William. De herberg diende ook als  rechthuis.
Leersum heeft sinds enkele jaren een plezierig winkelcentrum, waar de meeste winkels geconcentreerd zijn. Het dorp dankt momenteel zijn voornaamste bekendheid aan het jaarlijks terugkerende bloemencorso.

 

 

Broekhuizen
Buitenplaats Broekhuizen ligt dateert uit 1794. Het is een neoclassistisch gebouw dat in 1819 uitgebreid werd. Het grote omringende park dateert uit omstreeks 1800. Het park is vrij toegankelijk voor wandelaars.


 

 

Zuylenstein
Het landgoed heeft een lang verleden. Het was eens een kasteel dat begon als ridderhofstede. Het kasteel is in 1945 gebombardeerd en na de oorlog afgebroken. Alleen het oorspronkelijke poortgebouw staat er nog. Op de plaats van de ridderhofstede staat nu een nieuw huis. De unieke renaissancetuin is wel bewaard gebleven. Het landgoed rondom het huis is vrij toegankelijk voor wandelaars.

 


 

 

Donderberg

Op de Donderberg heeft de familie van Nellesteyn, die op Broekhuizen woonde, een mausoleum laten bouwen in. De ontwerper liet zich inspireren door mausolea uit de oudheid.
Het gebouw ligt dusdanig dat het tevens als uitkijktoren dient. In de omgeving kan de bezoeker ook nog  de Uilentoren en de Peperbus bezoeken. De uilentoren is  een uitkijktoren aan de rand van het bos en de Peperbus  is een ijskelder uit het begin van de twintigste eeuw.
 algemene info
Broekhuizen                            Broekhuizerlaan 2                                Leersum
Landgoed Zuylenstein            Rijksstraatweg 9a                                Leersum
VVV Leersum                         Rijksstraatweg 42                                Leersum
                                               3956 CR Leersum                                Tel. (0343) 45 47 77

ateliers / galeries
 

activiteiten / evenementen / bezienswaardigheden / musea

Culinair
HEUVELRUG

proeverij met
entertainment

 

Vrijdag 10 juni van 16.00 tot 23.00 uur -
Zaterdag 11 juni van 13.00 tot 23.00 uur
Zondag 12 juni van 13.00 tot 23.00 uur


Deelnemers zijn: “Buitenlust” en herberg “Den Rooden Leeuw” uit Amerongen, Chinees restaurant “Happy Garden” en restaurant “Uniek” uit Doorn, restaurant “d’Arthuizen”, eethuis “Touché”, restaurant de “Gulle Griet” en restaurant de “Tweede Kamer” uit Leersum en brasserie de “Holle Boom” uit Overberg.
Voor info: http://www.heuvelrugculinair.nl/


Bloemencorso
2005
 

20 augustes 2005
De Bloemencorso een groots spectacel met kunstmarkt en braderie


Voor meer info klik: http://www.bloemencorsoleersum.nl/

 
 
 


Foto-impressie van de 52ste
Bloemencorso 21 aug '04
Klik hier


recreatieterreinen / Natuur rond het dorp

Leersumse veld
Het Leersumse veld is een buitengewoon mooi wandelgebied. Statige lanen, naaldbos, gemengd bos, heide, stuifzand en vennen wisselen elkaar af. Vele roofvogels broeden in het gebied, zoals  de wespendief, havik, buizerd, boomvalk, torenvalk, bosuil, ransuil en sperwer.
In de bossen van het Leersumse veld en de omringende bossen liggen  nog zo’n dertig grafheuvels uit de bronstijd. Er zijn fietsroutes uitgezet langs deze herinneringen uit de oudheid.

sportaccommodaties
 

zwemgelegenheden
 
 
Bosbad Leersum
Scherpenzeelseweg 45,
3956 KB Leersum
Tel.  0343-452247 (overdag)

www.bosbad-leersum.nl

Het Bosbad Leersum is zonder twijfel het mooiste openluchtzwembad in de provincie Utrecht en trekt door haar unieke uitstraling bezoekers uit de wijde regio. Het bad is schitterend aangelegd in een oorspronkelijke zandafgraving. Het wordt door veel groen omgeven en is beschut gelegen aan de rand van het dorp Leersum, aan de flanken van de uitgestrekte bossen van het nationaal park “Utrechtse Heuvelrug”.   06 10869240 (Bedrijfsleider)


winkels
 

restaurants
Onbeperkt barbecue en ijs.
Leuk idee voor bijv. een
* reunie
* feestelijke gelegenheid
* afsluiting v/e rally
v.a. 40 pers. eventueel wo. en do.
 
Barbecue Restaurant
De Heuvelrug (Leersum)
Scherpenzeelseweg 45a, 3956 KB  Leersum
Tel. 0343 - 461118
vrij. t/m zo v. 17.00 en 24.00
www.deheuvelrug.nl?

Een sfeervol restaurant waarin u met groepen van 120 personen kunt barbecuen. In speciale tafels zijn barbecues gemonteerd, waar iedere gast zijn eigen gerecht grilt. Ons rijk gesorteerde buffet bestaat maar liefst uit 12 soorten vlees. Iedereen kan naar hartelust en onbeperkt van eten. Dit geld ook voor de stokbrood met kruidenboter, frites, salades, rauwkorst en diverse sausen.

 
Restaurant De Tweede Kamer (Leersum)
Hoflaan 2
3956 EE  Leersum
Tel. 0343-457575 / Fax 0343-457253
www.restaurantdetweedekamer.nl

Een apart restaurant, voorheen een overslaginrichting voor graan. De houten vloeren, kroonluchters, ouderwetse lambrisering en gerieflijke blauwe stoelen zijn beplalend voor de sfeer. Een professionele bediening en veel aandacht voor elke klant. De diverse gerechten worden zorgvuldig en smaakvol opgediend zodat ze een lust voor het oog zijn.

café/restaurants
 

Een Wereld van Verschil,

Eetcafé (Leersum)
Rijksstraatweg 216, 3956 CW Leersum
Tel. 0343 453739
www.eetcafewereldvanverschil.nl

Keuken geopend van
11.00 tot 22.00
Woensdag gesloten
‘Een wereld van verschil", een eetcafé waar u met buffets van diverse werelddelen kunt kennismaken, vooral tijdens de unieke thema-avonden die regelmatig met life-music worden gehouden. Verder ie er een terras, gelegen op het zuiden, waarvan een deel overdekt is.

 
Café/Rest. De Gulle Griet (Leersum)
Rijksstraatweg 263
3956 CP  Leersum
Tel. 0343 - 456829
www.degullegriet.nl

 
Bij restaurant De Gulle Griet heeft u de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer van een aangenaam diner te genieten. Iedere week is er een wisselend 4-gangen keuzemenu. De kaart wisselt iedere 8 weken. Daarnaast kunt u savoureren, ofwel genieten van een heerlijk verrassingsmenu, variërend van 4 gangen tot hoeveel u wenst.

 
 
Café/Restaurant d'Arthuizen (Leersum)
Rijksstraatweg 315
3956 CP  Leersum
Tel. 0343 - 453041
www.darthuizen.nl

Restaurant d’Arthuizen beschikt over het grootste en gezelligste terras van de regio. Een uitgekiende plek om op een zonnige dag te genieten van een drankje of van één de vele specialiteiten die onze keuken u te bieden heeft. U kunt natuurlijk ook alleen een heerlijk kopje koffie of een borreltje komen drinken. Er is een ruime keuze aan verschillende soorten koffie met onder andere


cafétaria
 

restaurants met speelgelegenheid
 

hotels/pensions
 
 
Party Centrum De Donderberg (Leersum)
Maarsbergseweg 2
3956 KW  Leersum
Telefoon 0343 - 451379
www.donderberg.nl

Vanuit alle richtingen is ons bedrijf eenvoudig te bereiken door de gunstige ligging in het midden van Nederland. Bij De Donderberg zullen u en uw gasten worden getrakteerd op  een  sfeervolle entourage  en hoogwaardige kwaliteit wat het geheel van uw evenement tot een succes zal maken. Wij bieden u tal van mogelijkheden voor uw bruiloft, bedrijfsfeest, diner, vergadering etc.


recreatieparken/campings
 
Vakantiecentrum Ginkelduin
Scherpenzeelseweg 53 - 3956 KD Leersum
Tel: 0343-481324 - Fax: 0343-489998
E-mail:
info@ginkelduin.nl
www.ginkelduin.nl

 
Zilverberk Park Ginkelduin is een 5-sterrenpark en dat is niet alleen te danken aan de integratie van natuur- en verblijfselementen. Ook de verblijfsfaciliteiten zijn van een hoog kwalitatief niveau. Zo kent Ginkelduin een ruime keuze aan accommodatietypes, van bungalows tot hotelkamers. In de lente met uitbundig groen, 's zomers in rijpere kleuren, in het najaar in wisselende herfsttinten en in de winter met ragfijn berijpte of besneeuwde takken.


plattegrond
(inzoomen in windows : rechtermuisknop+klik   –   in mac.os : ctrl+alt+klik)

 

Intropagina > Plaatsen >