Rhenen   
De stad
In de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug aan de Neder-Rijn ligt Rhenen. Door de hoogteverschillen in het landschap waant de bezoeker van Rhenen zich in het buitenland. 's Avonds geven de vele lichtjes tegen de heuvels een prachtig schouwspel.
Het historische hart van Rhenen herbergt vele smalle pittoreske straatjes en pleintjes. Verder zijn er restanten van de eeuwenoude stadswallen en de Cunerakerk. Tussen 1492 en 1531 werd de 84 meter hoge toren van de kerk is gebouwd met het geld van pelgrims.
In Rhenen zijn volop gezellige eetgelegenheden en leuke winkels te vinden.De Cunerakerk
De Cunerakerk is na de grote stadsbrand in 1400 gebouwd. Cunera, die in devierde eeuw leefde, is de hoofdpersoon uit een legende. Zij werd na een overval gered door Koning Radboud die in Rhenen woonde. Zij deed daar veelgoeds voor de bevolking. Tot zij vermoord werd door de echtgenote van de koning. Na haar dood gebeurden er vele wonderen in Rhenen. In juni van het jaar 700 werd Cunera heilig verklaard door bisschop Willibrord. Rhenen werd een bedevaartsoord. Door de toename van de verering van Cunera was er behoefte van vergroting van de kerkruimte en werd het schip van de kerk omgebouwd tot hallenkerk. De kerk bezit een schitterend oksaal uit 1550, gemaakt van witte zandsteen. De tribune wordt gesteund door vier zuilen van roodgeaderd Dinants marmer. De fraai gesneden koorbanken dateren uit 1570. De kerk kan bezocht worden en er worden rondleidingen gegeven.

Cuneratoren
De Cuneratoren werd gebouwd in de periode 1492-1531. De toren werd gebouwd met geld van pelgrims. De 84 meter hoge toren kan beklommen worden. Tijdens de beklimming van de toren vertelt de gids allerlei interessante zaken over de bouw, de beelden, de klokken en bijzondere gebeurtenissen. Vanaf de toren heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de stad en de Betuwe. Bij heel helder weer zijn zelfs Nijmegen en Den Bosch te zien.

Oude Raadhuis
Het oude Raadhuis werd na de stadsbrand in 1400 gebouwd. Het is dichtbij de plaats gebouwd waar het voor de brand ook gestaan heeft. Het is meerdere keren gerestaureerd. Interessant zijn de vierschaar (rechtbank), de schouw, het schilderij van de inname van Rhenen door de Geldersen in 1499 en het wandkleed dat de legende van Cunera verbeeldt. Gedachteniskerk
Deze kerk is gebouwd na de tweede wereldoorlog. Het dak heeft de vorm van een parachute. In de Gedenkhal is een monument geplaatst. In een Gedenkboek staan de namen van alle vierhonderd gevallenen, die in mei 1944 streden om de slag om de Grebbeberg.algemene info
Bezienswaardigheden en VVV
VVV Markt 20 Rhenen
Museum Het Rondeel Kerkstraat 1 Rhenen
Cunerakerk en toren Rhenen
Gedachteniskerk Rhenen
Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen
Ouwehand Dierenpark Grebbeweg Rhenen
Activiteitenkalender
Evenementen


ateliers / galeries
 

activiteiten / evenementen / bezienswaardigheden / musea
Stadswandeling
Voor groepen organiseert de VVV op verzoek stadswandelingen door de historische binnenstad, inclusief bezichtiging van het Oude Raadhuis.
De wandeltocht start en eindigt bij het VVV kantoor en duurt ca. 1,5 uur.
Deelname kost € 2,50 p.p. met een minimum van € 15,--.
Tegen een meerprijs is een bezoek aan de Cunerakerk, gemeentemuseum Het Rondeel en/of de Cuneratoren mogelijk.
Groepswandeling Grebbeberg
Voor groepen, maximaal 30 personen, is het ook mogelijk met een gids de Grebbeberg en het Oorlogsmonument te bezoeken. Duur ca. 2,5 uur en men moet goed ter been zijn.
Deelname kosten: € 110,- per groep
Voor inlichtingen: VVV Rhenen. 
Tel. 0317-612333


recreatieterrein
De Natuur rond het dorp
Rhenen is omgeven door prachtige natuurgebieden. In de natuurgebieden kan de bezoeker naar hartelust wandelen. De bossen van de Heuvelrug, maar ook de waterrijke gebieden zoals Kwintelooijen, Palmerwaard en De Blauwe Kamer zijn een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers.

De Grebbeberg
De Grebbeberg is een stuwwal gevormd door de stuwende werking van hetlandijs in de voorlaatste ijstijd. In 1995 is het door de provincie Utrecht aangewezen als eerste Aardkundig Monument. Het Grebbebos biedt prachtige vergezichten op de vijftig meter lager gelegen

Rijn en Betuwe.
De wandelaar vindt er overblijfselen van verdedigingswerken uit de late middeleeuwen en de tweede wereldoorlog.

De Blauwe Kamer
Aan de voet van de Grebbeberg ligt het rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer, waar de bezoeker kan genieten van vele watervogels vanuit de vogelobservatiehut, wilde paarden en koeien. Een wandeling door dit landschap met ruines en bruggetjes is op zich al een avontuur.


sportaccommodaties
 
Sport- en Recreatiecentr.
't Gastland

Groenewg 58, 3911PG Rhenen
Tel: 0317 614633
www.tgastland.nl
 
Een eigentijds sportcentrum met vele voorzieningen. In ons recreatie - en sportcentrum is er naast een zwembad ook een sporthal, een bowlingcentrum en een restaurant. Voor sport en ontspanning moet u dus in Family Fitness 't Gastland zijn.

zwemgelegenheden
 

winkels
 

restaurants
 
Restaurant/Catering
La Montagne (Rhenen)
Kerkewyk 115 - 3911SC Rhenen
Tel: 0318-512936 / Fax: 0318-541858
www.den-tol.nl

Aan de rand van
Veenendaal-Rhenen
 
Het pand is gelegen aan de rand van de Utrechtse heuvelrug, nabij het kasteel/ landgoed Prattenburg met aan de voorzijde een prachtig terras en uitzicht op het mooie bos. La Montagne voor complete buffets, uitgebreide barbeque's, wildmenu's, vegetarisch menu's, spareribs, zalenverhuur, bruiloften/recepties, zakendiners en vergaderingen.


 

café/restaurants
   
Café/Rest.
De Koning v. Denemarken (Rhenen)
Utrechtsestraatweg 2 - 3911 TT Rhenen
Tel. 0317-612085 / Fax 0317-615127
www.dekoningvandenemarken.nl

 
Dit terras is gelegen aan de doorgaande weg, gericht op het zonnige zuiden. Op dit terras kunt u, onder het genot van een hapje en een drankje, genieten van het gezellige centrum van Rhenen. Tevens heeft u ruim uitzicht op de Nederrijn. Er valt altijd wat te beleven. Kortom lekker kijken en bekeken worden!


cafétaria
 

restaurants met speelgelegenheid
 
Pannekoekhuis
De Grebbe

Grebbeweg 101 - 3911 AV
Tel: 0317 - 621714
www.degrebbe.nl

 
Het Berghuis omringt door uitgestrekte bossen, weilanden en prachtige bezienswaardigheden van de Utrechtse Heuvelrug.  Een mooie plek om te wandelen, fietsen en paardrijden. Het restaurant heeft een gemoedelijke, huiselijke sfeer, waar ieder zich op zijn gemak zal voelen. Binnen is een speelhoek en buiten een speeltuin. Zomers kunt u genieten op ons terras terwijl u een goed zicht heeft op de kleintjes.

 

hotels/pensions
 
Hotel 't Paviljoen (Rhenen)
Grebbeweg 103 - 105
3911 AV Rhenen
Tel. 0317-619 003 - F1ax 037-617 213
www.paviljoen.nl
   
Op de Grebbeberg, rondom door bos omgeven, staat Hotel ’t Paviljoen. Een sfeervol en gezellig familie hotel-restaurant, waar iedereen bereid is zich volledig in te zetten om het de gasten naar hun zin te maken. Ruim privé-parkeerterrein. In de omgeving is het mogelijk om te wandelen, fietsen, zwemmen, bowlen etc.Ook voor vergaderingen, cursussen of seminars.

 

recreatieparken/campings
 
Recreatiepark "de Thijmseberg"
Familie van Dijk
Nieuwe Veenendaalseweg 229, 3911 MJ Rhenen
Tel. 0317 - 612384 - Fax 0317 - 618119
E-mailadres: thijmseberg@planet.nl
www.thijmseberg.nl
   

Op de camping vindt u alle denkbare comfort: verwarmde zwembaden, een fraaie speeltuin, mini-speeltuintjes op de toeristische plaatsen, een eetcafé, een tennis- en badmintonbaan, modern sanitair met babywasplaats en nog veel meer.... Het vakantiepark ligt temidden van de uitgestrekte bossen, op 1 kilometer afstand van de Grebbeberg met het natuur-gebied de Blauwe Kamer en Ouwehands Dierenpark. Binnen 10 minuten fietsen in de Betuwe en veredrop de Veluwe.

 
Vakantiepark Boszoom
Nieuwe Veenendaalseweg 228
3911 MS  Rhenen
Tel: 0317 - 613678
(de beheerder)

internet boszoom
   

Vakantiepark Boszoom ligt direct aan de rand van het Nationaal Park, tegen de gemeente Rhenen aan. Het bestaat uit 15 vakantiebungalows, waarvan er 14 worden verhuurd. Rhenen is een gezellige stad met veel winkels, een sporthal, zwembad, bibliotheek en bowlingbaan. Met de auto is het goed bereikbaar via de via de A12 en A15. Ook per trein is Rhenen goed bereikbaar. 

plattegronden
 Intropagina > Plaatsen >