Recreatief heuvelrug

Bakfietsen: twee of drie wielen?

Geplaatst op

De bakfiets is een populaire manier van vervoer die het mogelijk maakt om allerlei verschillende soorten lading via de fiets te vervoeren. De bakfiets, die in vele vormen verkrijgbaar is, is een milieuvriendelijke manier om te reizen en om goederen en personen te vervoeren. In veel landen is de bakfiets een uitstekend hulpmiddel voor gezinnen en bedrijven. Door hun stevige constructie kan de bakfiets tot enkele honderden kilo’s vervoeren in de bak.

In veel gevallen is het aantal wielen van grote invloed op het vermogen van de fiets om verschillende taken uit te voeren. Lees hieronder de voordelen van twee- en driewieler bakfietsen en ontdek welke variant het meest geschikt is voor jou.

Tweewieler bakfietsen

Dit type fiets lijkt sterk op de traditionele tweewieler. Het enige grote verschil is dat de bakfiets is voorzien van een mandje voor de lading en versnellingen om gemakkelijk vooruit te komen met zwaardere lasten. Sommige fietsen plaatsen de bakwagen aan de achterkant van de achterband, terwijl andere de bak tussen de voor- en achterband hebben. Bij fietsen met een gecentreerde mand is het voorwiel verbonden met een stuurstang en moet de fiets door een voorwaartse beweging in balans zijn.

Voordelen van een tweewieler bakfiets

  • Tweewieler bakfietsen zijn gemakkelijk te manoeuvreren en weerspiegelen de mechanica van een normale fiets.
  • De mand bevindt zich meestal dichter bij de grond, waardoor kinderen vaak zelf in de bak kunnen klimmen.
  • Fietsen met twee wielen zijn lichter van gewicht en vaak smaller waardoor ze gemakkelijker op te bergen zijn.

Driewieler bakfietsen

Driewieler bakfietsen hebben naast het achterwiel ook bakken met twee wielen. Om driewielers te sturen, moet je de hele mand draaien. Deze vorm van bakfiets maakt het mogelijk om kinderen en huisdieren te vervoeren en is uitstekend geschikt voor grote vrachten.

Voordelen van een driewieler bakfiets

  • Deze fiets is zeer stabiel en zeer moeilijk om te kantelen.
  • Er is geen standaard nodig als de fiets stilstaat.
  • In vergelijking met de standaard tweewieler bakfiets heb je meer controle over je bakfiets.

Conclusie

Ongeacht het aantal wielen zijn bakfietsen ideaal voor bedrijven en gezinnen. Als je gemiddeld een zware lading of kinderen vervoert in de bak, kunnen beide soorten bakfietsen worden uitgerust met een elektromotor (elektrische bakfiets) om het fietsen gemakkelijker te maken. Hierdoor bespaar je een hoop energie.

Bedenk op basis van de voordelen welke bakfiets het meest geschikt is voor jou. Heb je een smalle schuur? Dan is een tweewieler bakfiets waarschijnlijk een betere optie. Is stabiliteit een grote factor bij de aankoop van een bakfiets? Kies dan voor een driewieler bakfiets.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden