Recreatief heuvelrug

ERP voor bedrijven in de toerismebranche

Geplaatst op

Wereldwijd is er een digitale transformatie en dat raakt ieder bedrijf en sector, dus ook de toerismebranche. Er worden steeds meer vakantie onlines geboekt. Vliegtickets, bustickets, hotelovernachtingen en tripjes kunnen allemaal online worden geboekt. Door de digitalisering moeten bedrijven in de toerismebranche zich aanpassen om de concurrentie bij te blijven. Wij leggen uit hoe ERP hierbij kan helpen.

Wat betekent digitalisering voor de toerismebranche?

De trend van digitalisering is al een langere periode aan de gang. Binnen de digitalisering binnen bedrijven gaat het niet alleen om het introduceren van nieuwe software, maar eerder om het digitaliseren, optimaliseren en begeleiden van processen naar een nieuw tijdperk. De uitdagingen van digitalisering zijn zo groot dat veel bedrijven ten onder gaan vanwege de bijkomende uitgebreide taken. Dit is niet alleen voor de kleinere en middelgrote bedrijven, want zelfs grote bedrijven hebben hun problemen met digitalisering. Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft momenteel ongeveer driekwart van de bedrijven een digitaliseringsstrategie geformuleerd. Op dit punt willen we de trend van digitalisering vanuit de ondernemerskant benaderen en laten zien wat bijzonder belangrijk is en wat in de toekomst van belang zal zijn.

Wat is digitalisering nu precies?

In de kern is digitalisering het omzetten van analoge informatie in digitale systemen voor verwerking of opslag. Dit proces valt onder data management. De informatie wordt omgezet in een digitaal signaal. De digitale verdere verwerking van informatie vormt de basis voor alle bewegingen en stromen die te maken hebben met digitalisering. Een voorbeeld: een analoge brief wordt in zijn fysieke vorm ingevoerd. De informatie in dit document is in eerste instantie alleen opgenomen in dit document. Als deze brief of de informatie daaruit nu wordt overgebracht naar een digitaal systeem, kan de inhoud worden gedeeld en bewerkt met anderen, wat samenwerking verbeterd.

Dit geldt voor alle belangrijke informatie en data die relevant is voor bedrijven. Of het nu gaat om data uit verkoop, productie, klantenservice of marketing en administratie, al deze informatie moet digitaal bruikbaar worden gemaakt voor iedereen. Dit is uiteindelijk de kern van digitalisering. De voordelen liggen voor de hand.

De voordelen van digitalisering

De voordelen van digitalisering zitten hem voornamelijk in de verzameling van al uw gegevens in één systeem. Hierdoor wordt deze data bruikbaar om te analyseren en verbeterpunten eenvoudig op te sporen. Daarnaast wordt het ook steeds gebruikelijker om al uw gegevens op uw mobiel mee te kunnen nemen.

Alle gegevens op één centrale locatie

Met deze (ERP)technologie is het mogelijk om uw eigen processen digitaal in kaart te brengen en centraal te controleren, plannen en monitoren. Hiervoor worden alle gegevens van alle afdelingen gecentraliseerd in één database. Alle actoren in het bedrijf hebben hier dan gezamenlijk toegang toe en kunnen ermee samenwerken.

Processen worden zo aanzienlijk verkort en maken een op behoeften gebaseerde levering van alle benodigde middelen mogelijk. De resulterende efficiëntie zorgt uiteindelijk voor een grotere concurrentiekracht en stelt bedrijven in staat om uit te breiden. Hiervoor is het van elementaire toepassing dat de gekozen ERP-software past bij uw eigen bedrijf.

Data bruikbaar maken

Om recht te doen aan dit alles, moeten bedrijven hun gegevens benutten en technologieën implementeren die gegevens verzamelen. Uiteindelijk kunnen te digitaliseren hoeveelheden alles zijn wat gemeten kan worden. Of het nu gaat om geluiden, beelden, teksten, krachten, temperaturen of elektrische of magnetische veldsterktes.

Voor elk type hoeveelheid zijn specifieke technologieën vereist voor het verzamelen en gebruiken. Zo worden sensoren gebruikt op machines die informatie kunnen geven over de prestaties of scanners die de kwaliteit van de goederen controleren. Inkomende artikelen kunnen ook worden gescand en dus gedigitaliseerd in de goederenontvangst. Dit is handig voor de administratie.

Uw bedrijf in de Cloud

In de loop der jaren zijn er twee modellen in het bijzonder ontstaan. Enerzijds de lokale ERP-variant (on premise) en anderzijds het cloudmodel. Bovenal is het cloudmodel de laatste jaren steeds meer in een stroomversnelling geraakt en wordt het door veel experts gezien als een van de belangrijkste trends in het verloop van digitalisering door bedrijven.

In tegenstelling tot lokale ERP-software wordt de applicatie niet op lokale, dus in-house servers, maar in een cloud-server bediend. Via internet hebben gebruikers vervolgens overal toegang tot de ERP-software. De data verlaat het eigen bedrijf en wordt opgeslagen op servers in de datacenters van de cloudproviders.

Beveiliging van gegevens in de cloud

Dit is ook wat velen in eerste instantie doet terugdeinzen voor de cloud en dit model. Maar als het gaat om gegevensbeveiliging, biedt een cloudoperator veel hogere normen dan een enkel bedrijf zich zou kunnen veroorloven. Uiteindelijk moet elk bedrijf zelf beslissen of de cloud geschikt is als licentiemodel voor de ERP-software of niet.

Veel grote ERP-leveranciers zoals SAP, Microsoft, Oracle of Sage verplaatsen momenteel veel van hun aanbod naar de cloud. In sommige gevallen zullen de systemen in de toekomst alleen nog toegankelijk zijn alsSoftware-as-a-Service. Digitalisering betekent ook constante vooruitgang.

Cloud model onmisbaar

Het is belangrijk om te herkennen welke trend je moet volgen en welke je veilig kunt overslaan. Vrijwel geen enkel bedrijf zal de cloud in de toekomst in zijn geheel kunnen vermijden. In ieder geval delen van de bedrijfssoftware zullen hun plaats vinden in de cloud. Daarom is het raadzaam om de uitdagingen van de overstap naar de cloud tijdig aan te pakken.

Software op maat voor succesvolle digitalisering

Een ERP-systeem bestaat uit verschillende individuele systemen, die elk een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf bestrijken. Elk van deze zogenaamde modules is met elkaar verbonden via de centrale database. Gegevens kunnen worden uitgewisseld en gebruikt zonder mediadiscontinuïteit, zodat afdelingsoverstijgende processen eenvoudig mogelijk worden gemaakt.

Afhankelijk van het werkgebied en de branche van een bedrijf, bestaat de ERP-software uit al die modules die nodig zijn om de eigen processen af te dekken. Een financiële dienstverlener stelt bijvoorbeeld andere eisen aan ERP-software dan een voedselproducent.

Daarom hebben veel ERP-leveranciers zich gespecialiseerd in specifieke branches en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van hen. Goed geïmplementeerd, vertegenwoordigt ERP-software uiteindelijk het hart van digitalisering in bedrijven.

Compliance in de digitale wereld

Digitalisering verandert ook de compliance-eisen voor bedrijven. Het gebruik van nieuwe technologieën en digitale bedrijfsmodellen creëert nieuwe risico’s, maar ook kansen waarmee rekening moet worden gehouden op het gebied van compliance. De beveiliging van de data speelt hierbij een centrale rol.

Digitalisering als onderdeel van de bedrijfsstrategie

Digitalisering is niet langer een pure optie voor bedrijven. Het is belangrijk om de toepasselijke wet- en regelgeving te integreren in de omgang met gegevens in de dagelijkse bedrijfsvoering. Uiterlijk sinds de invoering of herschikking van de AVG zijn ook kleinere bedrijven zich ervan bewust geworden dat compliancestrategieën nu een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur moeten zijn.

Daarnaast verplicht digitalisering bijna om klanten online te benaderen. Voor de toerismebranche is dat al het geval. Online wordt inmiddels het overgrote deel geboekt. Daarom is het van belang om de digitale slag in uw bedrijf niet te missen.

Kennismaken met een leverancier

Zoeken naar ERP-software is niet altijd makkelijk in de huidige markt. De systemen en leveranciers zijn groot in aantallen en er is veel diversiteit. Daarom brengen wij er een onder uw aandacht, namelijk Decit Automatisering. Het voordeel is dat hun software flexibel is opgebouwd, waardoor het systeem naar uw wensen kan worden ingericht zonder dat daar veel kennis voor nodig is.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden