Recreatief heuvelrug

Japanse dingen die populair zijn

Geplaatst op

We kennen tegenwoordig tal van dingen uit Japan die populair zijn. Dit komt omdat het land zo’n mystieke sfeer ademt. In 1854 werd er een verdrag gesloten waarin de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten geregeld werden. Een jaar later werd ditzelfde voor Nederland gedaan. Ons land had echter al vanaf de zeventiende eeuw, zij het op een bescheiden schaal, handelsbetrekkingen met Japan. In 1598 kwamen de eerste Nederlanders aan en in 1609 kwam er dan de nodige handelspas, waarmee Nederlandse schepen toegang kregen tot alle Japanse havens. Er golden wel allerlei restricties. Dit veranderde aanzienlijk toen in de negentiende eeuw de verdragen met de westerse mogendheden gesloten werden. Tegenwoordig is Japan een verwesterd land, maar heeft zijn eigenheid niet verloren. Veel Japanse producten zijn in het westen populair en worden geroemd om hun eigenzinnige karakter. In deze blog nemen we er twee met je door.

Sushi

Je hoeft voor het typische Japanse gerecht echt de deur niet meer uit.  Sushi bestellen Amsterdam is een veel gehoorde optie, maar niet alleen in onze hoofdstad. In vele Nederlandse steden is het gerecht superpopulair. De rijst met vis traktatie is iets waar veel mensen naar uitzien. In de jaren negentig werd het over de hele wereld populair. Nu is er in elke stad in Nederland wel zo’n beetje een sushirestaurant te vinden. Er bestaat een groot scala aan soorten sushi, als je kijkt op de kaart van een willekeurig sushirestaurant dan vliegen de maki´s, sashimi´s en uramaki´s je om de oren. Ga ze allemaal maar eens proeven.

Manga

Het woord manga is Japans voor stripverhaal. Er bestaat een geanimeerde versie van manga en die noemen we anime. Sinds de vorige eeuw (laatste helft) is dit product van de populaire cultuur zeer geliefd geworden. De tekenaars van deze stripverhalen (mangaka) hebben in Japan een hoge culturele status. Een beetje vergelijkbaar met popsterren in het westen. De strips hebben een vloeiende tekenstijl en zijn losjes gebaseerd op houtsnede kunst uit het begin van de negentiende eeuw. De kunstenaar Katsushika Hokusai maakte in 1814 een boek met tekeningen dat de titel: Hokusai Manga draagt. In dit werk zijn veel schetsen te zien van dieren, planten en mensen. Ook Osamu Tezuka is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van manga. Hij was degene die zijn figuren de karakteristieke grote ogen gaf. De markt voor manga is bijzonder groot en dus ook in het westen zijn er veel liefhebbers voor deze stijl.

Conclusie

We kunnen niet anders dan concluderen: sushi en manga zijn twee mega populaire Japanse exportproducten die natuurlijk door de jaren heen een verwestering hebben laten zien, want waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. Veel plezier met het ontdekken van alle bijzondere producten uit Japan.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden