Recreatief heuvelrug

Tips voor de beginnende cateraar

Geplaatst op

Het regelen van de catering tijdens een evenement is een hele klus. Ben jij nieuw in de wereld van catering? Dan heb je zeker iets aan de onderstaande tips. Wil je alles uit handen geven en de catering door een professioneel bedrijf laten doen? Neem dan eens contact op met Willem de Boer voor catering in Lemmer.

Voedselveiligheid begrijpen

Als iemand die met voedsel werkt, wil je de basisprincipes van voedselveiligheid kennen. Je zal je hoogstwaarschijnlijk trainen, maar hier is een korte samenvatting. Iedereen, van serveerder tot chef-kok, moet op de hoogte zijn van de temperatuur van de voedselveiligheid.

  • Zorg ervoor dat als je de taak hebt om voedsel te bereiden, je aparte snijplanken gebruikt voor rauw vlees en verse groenten om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Bij het koken, opslaan, bewaren en bewaren van voedsel op warmers of ijs, zorg ervoor dat je de gevarenzone (4 tot 60 °C) vermijdt, zodat niemand gevaar loopt op door voedsel overgedragen ziekten, want bacteriën vermenigvuldigen zich in een alarmerend tempo wanneer ze gedurende een langere periode bij deze temperaturen worden bewaard.
  • Kook alle levensmiddelen op de juiste temperatuur (75°C of hoger of lager als het voedsel gedurende een geschikte periode op een temperatuur wordt gehouden).
  • Koel de levensmiddelen op de juiste temperatuur (5°C).
  • Bewaar levensmiddelen op de juiste wijze in luchtdichte verpakkingen die duidelijk zijn voorzien van een etiket.
  • Warme levensmiddelen moeten boven 63°C liggen of, indien dit niet het geval is, binnen een paar uur worden geconsumeerd.
  • Verwarmd voedsel moet worden opgewarmd tot een temperatuur van 82°C. Een combinatie van tijd en temperatuur zorgt ervoor dat het voedsel veilig wordt opgewarmd.

Bereid je voor

Bereid je mentaal voor op de taken die je ’s nachts moet doen – ongeacht je rol. Een chef-kok kan alle stappen doorlopen om het eten aan tafel te krijgen, de manager kan beslissen welke stappen er genomen moeten worden om het evenement te laten beginnen en serveerders kunnen beslissen wie wat gaat doet. Zorg ervoor dat alle voorbereidingen (tafelkleden, het opzetten van stoelen, bestek, servetten, etc.) van tevoren worden gedaan; de chef-koks en het keukenpersoneel zijn op de dag zelf al druk genoeg.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden