Recreatief heuvelrug

Van de stripclub naar competitie: paaldansen als workout

Geplaatst op

Als je wel eens wat hoort over paaldansen, dan is het meestal in een context van de stripclub. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze activiteit is eigenlijk altijd geassocieerd met erotische dansbewegingen in clubs. Deze vorm van dansen is inderdaad ontstaan in Canadese nachtclubs en had / heeft als doel een erotiserend effect te bewerkstelligen bij het toeschouwend publiek, om zo meer fooi te vangen voor het dansen. ‘Make it rain!’ Tegenwoordig is het een ideaal uitje, een goede workout en workshop voor een groep vriendinnen!                 

Mainstream

De laatste jaren is er een normalisering geweest van de dans, waarbij ze uit de, noem het maar erotiserende context van de nachtclub gehaald is, en meer gepresenteerd wordt als danssport. Daarmee is ze toegankelijker geworden voor het brede publiek, de dans is meer mainstream geworden. Natuurlijk is het sexy aspect van de dans bewaard gebleven, maar doorgaans worden de danslessen niet in stripclubs, maar gewoon in danscentra gehouden. Over deze versie van paaldansen hebben we het vandaag. 

Een lange geschiedenis

Er wordt beweerd dat paaldansen van nu waarschijnlijk afstamt van een veel oudere manier van paaldansen, deze ontstond in het oude India en China. Het ging hier om gymnastische bewegingen rond een verticale paal. Deze vorm van gymnastiek bestaat nu ook nog in China. Aan deze dans zit geen erotiserende component die er in de stripclubs expliciet aan verbonden werd.  

Een goede workout

Zoals eerder genoemd is paaldansen echt een sport geworden. Sinds 2005 is er een wereldkampioenschap voor paaldansen en in 2017 werd paaldansen als sport erkend. Ze heeft nu meer kans om in 2024 als onderdeel van de paalsport aan de Olympische Spelen toegevoegd te worden. Deze erkenning zou er niet gekomen zijn zonder de kwaliteiten die deze paalsport biedt. Ze deelt vele aspecten met atletiek, behalve het rennen natuurlijk. Zo word je er sterk en lenig van. Er zijn verhalen bekend van vrouwen die er volgens zichzelf een bijzonder strak fysiek voorkomen van kregen. Een goede manier om aan je gezondheid te werken, dus boek een workshop paaldansen. Je kunt dit heel leuk doen met vriendinnen, bijvoorbeeld in het kader van een vrijgezellenavond. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden