Recreatief heuvelrug

Veilig rijden in een bestelbus: lastiger dan je denkt!

Geplaatst op

Een bestelbus is erg handig voor het vervoeren van grote artikelen en pakketten, maar ook voor bijvoorbeeld verhuizen. Als je geen uitgebreide ervaring hebt met het rijden van een bestelbus, dan kan het lastig zijn om het rijgevoel onder de knie te krijgen zoals je dat bij een auto wel hebt. Zeker mensen die een bestelbus huren, moeten vaak wennen aan de grotere draaicirkel en een ander rijcomfort. Er zijn echter een aantal tips om je op weg te helpen met het veilig besturen van zo’n bestelbus. Lees snel verder!

Controleer de bestelbus voordat je onderweg gaat

De eerste tip die we je geven lijkt vanzelfsprekend: check je bestelbus altijd voor je vertrekt. Het drietal technische checks wordt echter nog vaak vergeten. Het gaat er in eerste instantie om dat je altijd je oliepeil, je bandenprofiel (minimaal 1,6 mm) en de juiste bandenspanning. We adviseren echter je banden bij een bandenprofiel van 1,6 mm al te vervangen. Verder speelt vermoeidheid ook nog een rol bij een veilige rit. Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen, dus zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voordat je aan een lange reis begint.

Houd de afmetingen van je bestelbus in de gaten

Als je niet vaak in een bestelbus rijdt, dan ben je eraan gewend dat je overal gewoon kunt rijden. Een bestelbus is echter groter en hoger dan je reguliere personenauto. Houd daarom goed de afmetingen van je bestelbus in de gaten. Meestal wordt bij bruggen en tunnels bijvoorbeeld al aangegeven wat de maximale doorrijhoogte is. Geeft het afmetingenbord aan dat de maximale doorrijhoogte hoger is dan je bestelbus, dan weet je dus dat je een alternatieve route moet zoeken.

Bestelbussen hebben een grotere draaicirkel

Grote voertuigen hebben ook extra ruimte nodig om te parkeren en te draaien, dus let op bij het insturen bij krappe bochten. Hoge bestelwagens kunnen gemakkelijker kantelen door hun hoogte en hoger zwaartepunt, dus houdt de lading gelijkmatig verdeeld en uitgebalanceerd binnen of bovenop uw bestelwagen.

Houd afstand bij het besturen van een bestelbus

Een bestelbus doet er langer over om tot stilstand te komen dan personenauto’s. Dit komt omdat een bestelbus zwaarder is en dus minder snel afremt. Houd daarom de afstand tussen je voorligger goed in de gaten, zodat je goed kunt anticiperen op aankomend gevaar.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden