Recreatief heuvelrug

Wie heeft online shoppen uitgevonden?

Geplaatst op

De vraag wie online shoppen uitgevonden heeft, verlangt meerdere antwoorden. In de blog gaan we deze vraag van meerdere kanten bekijken. We zijn allemaal erg blij dat tegenwoordig veel dingen snel en goedkoop besteld kunnen worden. Het is leuk om te weten hoe het nu eigenlijk gegaan is in het nog niet zo lang geleden verleden. Lees snel verder en kom er achter of herinner je weer hoe het zat.

Een eerste aanzet

In de jaren zeventig werd er een shopping systeem opgericht door de uitvinder en ondernemers: Brit Michael Aldrich. Dit systeem had al trekjes van het moderne online shoppen. Natuurlijk liep dit niet via computers en het internet, maar via het telefoonnetwerk. Dit was de eerste manier waarop je vanuit je huis een bestelling kon doen bij een bedrijf. In de praktijk waren dit vooral reismaatschappijen waar je een vakantiereis of treinreis kon boeken. Ook kon men al online betalen voor deze diensten. In Engeland en Frankrijk kwamen deze eerste projecten van de grond.

Wereldwijde web

Het wereldwijde web is een aantal afspraken van technische aard (of een systeem) dat het mogelijk maakt om informatie en toepassingen te verbinden. Het is ook een verzameling documenten die over de hele wereld worden aangeboden via dit systeem. Het WWW world wide web is ontwikkeld vanaf 1989 door Tim Berners-Lee, een software ontwikkelaar bij CERN, het kernfysica instituut voor Europa. Het is te vinden Genéve. Aanvankelijk was het bedoeld als een soort Wikipedia waarop de wetenschappers van CERN hun bevindingen met elkaar konden delen. Op 6 augustus 1991 werd er door Berners-Lee een beknopte paper geplaatst op in een nieuwsgroep op dit proto WWW, waarin een technische beschrijving stond. Daarom wordt deze datum beschouwd als de geboorte van het wereldwijde web. Met de jaren werd er aan het WWW gesleuteld waardoor er meer mogelijk werd, waaronder in 1994 het SSL-protocol. Dit maakte online shoppen veiliger omdat gegevens door dit protocol versleuteld verstuurd konden worden.

Online megashops

In het midden van de jaren negentig werd het mogelijk om bij grote winkels als Amazon aan kopen te doen. Ook in Nederland, ofschoon wat later dan in Amerika, werd een online winkel opgericht: Bol.com. Daarnaast begint het postorderbedrijf Wehkamp met een online versie van zichzelf. Jarenlang konden mensen via de telefoon uit de catalogus, die ze door de brievenbus thuis ontvingen, bestellingen doen. Dit gaat vanaf omstreeks 1995 ook via het wereldwijde web. Een paar jaar later, in 1998, wordt het nu alomtegenwoordige Google opgestart. Toen nog een van de zoekmachines, naast anderen als: HotBot, Lycos, Altavista en Yahoo. Nu is Google de meest populaire zoekmachine. Tegenwoordig bestellen we alles online: van falke herensokken tot wasmachines. Er is sinds de jaren tachtig veel veranderd.

Conclusie

Door de jaren heen is het concept van online shopping veranderd en zal dit ook blijven doen in de komende jaren. Het antwoord op de vraag wie online shoppen uitgevonden heeft, is dus te beantwoorden met: meerdere mensen hebben hun aandeel gehad in het ontstaan van deze praktijk en enkele pioniers hebben het fundament geleverd, zoals Aldrich en Berners-Lee.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen in Nederland als het gaat over uitgaan en recreatie.

Contactgegevens

Via info @ recreatiefheuvelrug.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden